BLOG Vll: Goede voornemens; van weten naar doen

Ik weet als geen ander ‘hoe je dingen goed moet doen’ maar het daadwerkelijk doen is een tweede. Deze blog schrijf ik terwijl op dit moment mijn derde yogales begint… Ik zit lekker warm op kantoor, het is koud buiten, m’n yogakleren was ik sowieso al thuis vergeten en eigenlijk was ik ook nog aan de late kant.

Vanaf vanmorgen zat er al een duiveltje op m’n schouder met demotiverende teksten. Een greep uit zijn repertoire:

10:00
“Als de laatste meeting uitloopt vanmiddag heeft de yoga geen zin meer, dat haal je niet. Misschien is het beter om de les vooraf te cancelen in plaats van last-minute.”

 én

11:55
“Na zo’n lange dag werken, óók nog naar de yoga… Pffff, het is goed voor mijn lijf, maar als ik daar niet tot rust kom, (in werkelijkheid: dat lukt bijna altijd) wat doe ik daar dan.”

16:40
En als kers op de taart komt de zwangerschapskaart:

“Een gevulde dag vandaag, nauwelijks tijd voor de dingen die je wilt doen, het is koud en dan “moet” je ook nog eens naar de yoga…Het is juist nú de tijd om écht alleen maar te doen waar je zelf zin in hebt…(en let op, dit is de nekslag) à nu kan het nog”

Het leek mij zo’n mooi voornemen; starten met een reeks van zeven yogalessen tot kerst voordat ik aan de zwangerschapsyoga in het nieuwe jaar zou beginnen.

Confronterend genoeg viel ik al bij de tweede les door de mand. En vandaag miste ik de derde. Beide keren bedacht ik een behoorlijk slecht excuus , dat inmiddels een soort ‘halve waarheid’ is geworden…Vooral naar mezelf. Mezelf afmelden heb ik uiteraard keurig gedaan. Er is vooraf betaald, dus ik heb niemand gedupeerd, denk ik dan maar.

Zo gaat het ook met slapen. Braaf zet ik mijn telefoon iedere avond op vliegtuigmodus. Het zou nog beter zijn om de telefoon helemaal niet mee te nemen naar je slaapkamer. Dat leren we je zelfs in de Masterclasses en Workshops van De Atleetfabriek, ik zou dus toch beter moeten weten.

De maand december komt eraan en dus ook de nieuwe voornemens. Vaak weten we ook nog eens heel goed hoe we de goede voornemens willen gaan behalen. Het daadwerkelijk doen is een tweede.

Even een aantal feiten op een rij:

  • Afvallen is het meest gehoorde voornemen, gevolgd door minder druk zijn en meer sporten
  • Een goed voornemen werkelijk omzetten in gedrag kost drie maanden, oftewel de bekende honderd dagen
  • Om de kans van slagen te verhogen is een goede nachtrust belangrijk voor wilskracht.

Om terug te komen op weten en doen; ik weet heel goed hoe ik deze hurdles moet nemen. Sterker nog: ik heb een bedrijf opgezet waarbij wij precies inspelen op deze, voor iedereen herkenbare, drempels. Geen zin hebben, excuses verzinnen die na een aantal keer de waarheid lijken te zijn geworden of gewoon onvoldoende energie hebben.

Sinds mijn zwangerschap luister ik (eindelijk)beter naar m’n lichaam.  Compassie is belangrijk hierin. Vaak zijn we hier best goed in, behalve als het om onszelf gaat. Ook op dit gebied ben ik aan het leren en probeer ik minder vaak naar dat ratio-duiveltje te luisteren en meer naar m’n gevoel. Grappig genoeg is de brug tussen weten en doen dan sneller geslagen. Want als je écht voelt waar je behoefte aan hebt, dan weet je wat je moet doen.

Mijn 4 gouden tips om het weten en doen bij elkaar te brengen:

  • Intrinsieke motivatie laat voornemens uit je intrinsieke motivatie komen. Zo kun je de tussentijdse hurdles die je moet nemen om het einddoel te behalen beter aan!
  • Realistisch blijven; houd het begin klein en de opbouw reëel.
  • Subdoelen; verdeel je voornemen in kleinere subdoelen. Het behalen van zo’n subdoel zorgt voor ‘Instant Gratification’. Dit geeft je de motivatie om door te gaan.
  • Laat jouw voornemens je niet negatief beïnvloeden; het einddoel behalen hoeft niet ‘de hele marathon’ te zijn of geen meer alcohol mee drinken. Er is een middenweg die vaak realistischer en meer haalbaar is.

Deze keer is mijn eigen conclusie simpel: een volle werkdag, natgeregend, weinig tijd voor omkleden en nog zoveel meer excuses om niet te gaan werden steeds meer  mijn waarheid. De échte waarheid was: ik heb er de energie en zin niet voor. En dat is oké. Dát mag. Het maakt niet uit wat de rest van de yogaklas ervan vindt. Ik belemmer niemand want er is betaald tot aan de kerst. In dit geval letterlijk leergeld!

 

 

2018-01-08T10:58:34+01:00december 14th, 2017|
Go to Top