Ikigai

 

 

 

 

 

Een tijd geleden viel mijn oog op een boekje met de titel Ikigai, Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.

Met deze veelbelovende titel was mijn nieuwsgierigheid snel gewekt. Want wie wil nou niet een lang en gelukkig leven? Goeie marketing en wat een fijn dun weglezertje voor zo’n groot onderwerp dacht ik nog even…Verkeerd gedacht. In mijn agenda maakte ik bewust tijd. Want om in balans te blijven als jonge moeder en ondernemer plan ik tegenwoordig mijn rustmomentjes.

Volgens Japanners heeft iedereen een ikigai, iets wat vergelijkbaar is met raison d’être. Volgens de inwoners van Okinawa, het Japanse eiland met het hoogste aantal eeuwelingen per 100.000 inwoners ter wereld, is ikigai de reden waarom we ’s ochtends opstaan.

Vanzelfsprekend stelde ik mezelf de vraag: wat is mijn reden om ‘s ochtends op te staan? Los van het feit dat onze éénjarige Max grappige met nieuwe geluidjes laat weten dat hij wakker is en wel een lekkere fles wil… Waarvan gaat mijn hart sneller kloppen?

Eerst ging ik het zoeken bij dingen waarvan mijn hart letterlijk sneller gaat kloppen. Hardlopen, op date met mijn vriend, spanning voor een acquisitie gesprek of het geven van een presentatie. Maar dat gaf me niet de voldoening die ik zocht als antwoord op mijn ikigai.

Lang hoefde ik niet te denken. Gelukkig ook maar want ik kom dan toch uit bij dat wat ik dagelijks met De Atleetfabriek doe: mensen helpen met een gezondere leefstijl. Mijn doel is mensen zichzelf te laten verbazen waartoe zij zelf in staat zijn.

Het was fijn bevestigd te krijgen dat dit helemaal past in de Ikigai filosofie ofwel de kunst van vitaal ouder worden. Onlangs zei een vriendin van mij dat ik sport mind en food adem…..Geheel passend in de sleutel van ikigai. Want een zittend bestaan, stress en een niet optimaal eetpatroon zijn vijanden van energie.

En omdat het leuker is bewust en energiek ouder te worden als iedereen om je heen ook ouder wordt, heb ik een gezonde enthousiaste drang om iedereen hiervan te overtuigen. En dat doe ik samen met Marloes, Heaven, Sabrina, Jessie, Jitske en Amber alias De Atleetfabriek. Elke dag weer met veel plezier en passie!

Tot slot een belangrijk advies van de schrijvers van het boek: ga niet met pensioen. Dit is voor mij persoonlijk nog heel ver weg en dat is maar goed ook. Want er is nog veel werk aan de winkel!

Liefs Fleur

 

2019-04-29T17:15:54+00:00april 29th, 2019|